Meniscus blessure

Een “gescheurde” meniscus is een van de meest voorkomende knieblessures. Vaak is een meniscusletsel het gevolg van een (sport) trauma, maar vooral bij oudere mensen kan het ook ontstaan bij min of meer normale bewegingen zonder een echt aanwijsbaar trauma. De binnen meniscus is vaker aangedaan dat de buiten meniscus (3:1)

Het kniegewricht wordt gevormd door 3 botdelen: het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en de knieschijf (patella). Soms wordt het kuitbeen (fibula) ook tot het knie gerekend, echter maakt het geen direct deel uit van het kniegewricht. Het is wel een aanhechtingspunt van belangrijke spieren en de buitenste knieband. Tussen het bovenbeen en het scheenbeen liggen de beide menici. Ze zorgen ervoor dat het bovenbeen en het scheenbeen beter op elkaar passen en daarnaast zorgen ze samen met o.a. de beide kruisbanden, de binnenste en de buitenste knie ervoor dat de knie voldoende stabiliteit heeft.

In het geval van een trauma is een plotselinge draai van de knie vaak de oorzaak van deze blessure. Een geblesseerde meniscus zorgt voor pijn, zwelling van de knie, stijfheid en een klikkend of knappend geluid. Soms zit de knie op slot.

Als u vermoedt dat u klachten heeft van een gescheurde meniscus, kunt u het beste contact opnemen met een (sport) fysiotherapeut, welke middels een onderzoek kan beoordelen of u conservatief (zonder operatie) behandeld kunt worden, of dat het verstandig is een bezoek te brengen aan de orthopeed.

De behandeling van meniscus letsel is afhankelijk van uw klachten, het onderzoek, als ook uw leeftijd en activiteiten.

Vaak kan de meniscus met voldoende begeleiding dusdanig herstellen dat u er geen klachten meer van heeft en zonder knieoperatie uw activiteiten weer kunt hervatten.

Bij van Lith Healthness bestaat deze begeleiding uit meerdere onderdelen.
Een in knieklachten gespecialiseerde fysiotherapeut zal uw knie onderzoeken en met u de belangrijkste aandachtsgebieden voor de revalidatie bespreken. Daarnaast kunt u van uw fysiotherapeut verwachten dat hij al uw vragen omtrent uw blessure en de revalidatie ervan zal beantwoorden. De fysiotherapeut blijft altijd verantwoordelijk en uw directe contactpersoon.
Daarnaast zal een personal trainer met u aan de slag gaan, u alle oefeningen aanleren die noodzakelijk zijn voor uw herstel en een op maat gemaakt trainingsschema voor u opstellen.

In sommige gevallen breiden we deze diensten uit met de begeleiding van een consult bij een voedingsdeskundige, die samen met u bekijkt hoe u uw voeding kunt aanpassen voor een optimaal herstel van uw knie.