Wat is scoliose

Scoliose is een zijwaartse vergroeiing van de rug, resulterend in een bocht in de wervelkolom. Deze vergroeiing ontstaat tijdens de groei bij kinderen en pubers. In Nederland hebben gemiddeld 3 op de 100 kinderen een scoliose.

De oorzaken van een scoliose liggen uiteen. In veel gevallen is de oorzaak onbekend, maar het kan ook het gevolg zijn van een spier- of zenuwaandoening, een aangeboren wervelafwijking of een verkeerde houding (bijvoorbeeld doordat de benen niet even lang zijn).

Over het algemeen geldt dat hoe eerder je een scoliose behandelt, hoe beter het verholpen kan worden.

Daarom is het van belang om zeker voor kinderen zo snel mogelijk een fysiotherapeut te raadplegen.

Ben je volwassen en heb je een scoliose in je rug? Ook dan kun je altijd bij Van Lith Healthness Center langskomen voor een consult. We hebben behandelingen om de pijn te verlichten en je lichaamshouding blijvend te verbeteren. Zo zorgen we ervoor dat de vergroeiing in ieder geval niet erger wordt.

- Quote van de specialist -

Het geeft me veel voldoening om pubers met een scoliose te helpen. Niet alleen fysiek, maar ook qua zelfvertrouwen gaan ze vaak met sprongen vooruit.

Marie-Louise Smits

Behandeling van scoliose

De behandeling van scoliose heeft het meeste effect op jonge leeftijd. In veel gevallen kan dan een operatie of het langdurig dragen van een brace (een soort corset) worden voorkomen. Stellen we vast dat er toch een operatie of brace nodig is? Dan hebben wij nauw contact met scoliose orthopeden en scoliose chirurgen die je kunnen bijstaan in het behandeltraject.

Onze scoliosespecialist maakt gebruik van de Schroth methodiek. Door middel van oefeningen en een verbeterde houding wordt de wervelkolom teruggedraaid naar een natuurlijke positie. De fysiotherapie richt zich op:

  • Herstel van spiersymmetrie en correctie van de lichaamshouding
  • Ademhalingstechnieken die invloed hebben op de wervelkolom
  • Bewustzijn van je lichaamshouding in het dagelijks leven

De behandeling zorgt ervoor dat de pijn van scoliose verlicht en mogelijk zelfs helemaal verdwijnt. Dankzij oefeningen die je zowel thuis als in de praktijk uitvoert, worden de juiste spieren gerekt en versterkt.

Op zoek naar een fysiotherapie behandeling voor scoliose in Den Bosch of Rosmalen? Onze specialisten staan voor je klaar. Klik hier voor onze contactgegevens.


Behandelingen binnen pijler Fysiotherapie