Dry Needling – bij pijnklachten of stijfheid in rug, nek of schouders.

Heb jij ook last van (terugkerende) pijnklachten of stijfheid in je rug, nek of schouders? Vaak worden deze klachten veroorzaakt door pijnlijke “knopen” in je spieren.

Deze spierknopen worden ook wel myofasciale triggerpoints genoemd. De term myofasciaal komt van “myo” wat spier betekent en “fascie” wat bindweefsel betekent. Dry needling is een erg effectieve methode om deze spierknopen te behandelen en daarmee de pijn en stijfheid te verminderen.

Wat is Dry needling?

Dry needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie, die echter niet door alle fysiotherapeuten (in ’s-Hertogenbosch / Rosmalen) uitgevoerd mag worden. Na de opleiding fysiotherapie is het belangrijk dat je een aanvullend opleidingstraject volgt. De behandeling is gericht op het verbeteren van acute en chronische spierklachten. Door middel van een speciale techniek worden spierknopen (triggerpoints) aangeprikt met een hele dunne naald(denk aan een accupunctuur naald). Op deze manier vermindert de spanning in de spieren. De behandelmethode is zeer geschikt om snel herstel te bereiken.

Wanneer wordt Dry-needling toegepast?
Dry needling is een snelle en effectieve behandelmethode bij spierknopen/verhardingen. De belangrijkste klachten om een afspraak te maken zijn:

  • Plaatselijke pijn in een spier (eventueel met uitstraling)
  • Lage rugklachten
  • Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid van de nek
  • Nek-schouder-armklachten eventueel met hoofdpijn

Hoe werkt Dry needling?

Uw fysiotherapeut beoordeelt of dry needling voor u de juiste behandelmethode is. Dry needling is bij van Lith Healthness nooit een behandeling op zich, maar maakt onderdeel uit van een totaal concept.  Zo hebben o.a. stress, slechte voeding en periodieke overbelasting een negatieve invloed op uw herstel en werkt myofasciale klachten zelfs in de hand. U fysiotherapeut bespreekt alle mogelijke oorzaken en oplossingen met u.

Met een dun naaldje wordt de triggerpoint aangeprikt waardoor de ‘kramp’ in je spier wordt opgeheven. Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zgn ‘local twitch respons’ waarna de spier zich meer ontspant. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Het naaldje is erg dun en meestal voelt u er dan ook weinig van.