Valpreventie

Jaarlijks belanden er 90.000 50 plussers op de afdeling spoedeisende hulp als gevolg van een val in en om het huis. Bijna 70% van de zelfstandig wonende ouderen ondervindt lichamelijke gevolgen van een val, waarvan 6% ernstig letsel zoals een fractuur. Bijna een kwart (23.5%) maakt gebruik van de gezondheidszorg (huisarts, fysiotherapeut, opname in het ziekenhuis of verpleeghuis) en 17,2 % wordt medisch behandeld als gevolg van de val.

Lees verder

Heb jij al een sms-nek?

De sms nek is een vrij nieuw probleem. Enkele jaren geleden is de term voor het eerst gelanceerd door een Amerikaanse chiropractor en hoewel we steeds minder sms-en, maar des te meer whats appen, wordt de term steeds vaker gebruikt.
Niet alleen het gebruik van de mobiele telefoon draagt bij aan het ontstaan van de sms nek. Ook het gebruik van tablet, laptop, pc en het feit dat we steeds minder bewegen, zorgt ervoor dat we deze klacht ook bij @vanlithhealthness, steeds vaker tegenkomen. Een echte klacht uit de 21e eeuw dus -:)

Lees verder

Meniscus blessure

Een “gescheurde” meniscus is een van de meest voorkomende knieblessures. Vaak is een meniscusletsel het gevolg van een (sport) trauma, maar vooral bij oudere mensen kan het ook ontstaan bij min of meer normale bewegingen zonder een echt aanwijsbaar trauma. De binnen meniscus is vaker aangedaan dat de buiten meniscus (3:1)

Lees verder

TROTS!

Mijn werk als kinderfysiotherapeut/manueel therapeut is fantastisch en ik heb altijd geroepen: “Ik heb het mooiste vak wat er bestaat”! Maar een aantal jaren geleden vroegen Martijn en ik ons het volgende af: Hoe komt het dat als we twee vergelijkbare patiënten nemen van bijvoorbeeld 30 jaar met nekklachten op dezelfde plek, beiden man die allebei voetballen, twee kinderen hebben en een kantoorbaan van 40 uur, dat de ene dan na vier behandelingen helemaal beter is en de andere na zes weken nog steeds last heeft?

Lees verder

Dry Needling – bij pijnklachten of stijfheid in rug, nek of schouders.

Heb jij ook last van (terugkerende) pijnklachten of stijfheid in je rug, nek of schouders? Vaak worden deze klachten veroorzaakt door pijnlijke “knopen” in je spieren.

Deze spierknopen worden ook wel myofasciale triggerpoints genoemd. De term myofasciaal komt van “myo” wat spier betekent en “fascie” wat bindweefsel betekent. Dry needling is een erg effectieve methode om deze spierknopen te behandelen en daarmee de pijn en stijfheid te verminderen.

Lees verder