Heb jij al een sms-nek?

De sms nek is een vrij nieuw probleem. Enkele jaren geleden is de term voor het eerst gelanceerd door een Amerikaanse chiropractor en hoewel we steeds minder sms-en, maar des te meer whats appen, wordt de term steeds vaker gebruikt.
Niet alleen het gebruik van de mobiele telefoon draagt bij aan het ontstaan van de sms nek. Ook het gebruik van tablet, laptop, pc en het feit dat we steeds minder bewegen, zorgt ervoor dat we deze klacht ook bij @vanlithhealthness, steeds vaker tegenkomen. Een echte klacht uit de 21e eeuw dus -:)

De sms nek kenmerkt zich door een veranderde houding waarbij de bovenrug een beetje “krom”  wordt en de nek en schouders naar voren gaan staan (zie foto). Hierdoor ontstaan pijnklachten in nek, schouders met soms uitstraling naar de arm en hand. Daarnaast klagen veel mensen over een vermoeid gevoel, hoofdpijn en soms over tintelingen.
De sms nek is gelukkig makkelijk te behandelen.
Naast het corrigeren van de houding en het advies om meer te bewegen is het voornaamste de (verkorte) spieren, die zorgen voor de veranderende houding, weer op lengte te brengen. Twee  spieren zijn erg belangrijk om in de gaten te houden; deze worden door veel behandelaars helaas over het hoofd gezien.

  1. Pectoralis minor. Deze kleine borstspier heeft zijn origo aan het coracoid (een onderdeel van het schouderblad) en hecht aan de 1e 3 ribben. De spier neigt erg snel tot verkorten vooral na langdurig zitten en het gebruik van pc, laptop, tablet en telefoon. Daarnaast hebben veel mensen die fitness doen er last van omdat de spier bij onjuist bankdrukken ook snel klachten geeft.
  2. Trapezius ascendens. Deze spier, gelegen aan de achterzijde van de wervelkolom, fixeert het schouderblad naar beneden. Echter als de pectoralis minor verkort is, wordt deze spier snel zwakker en zorgt daarmee voor een nog grotere dysbalans. Met bovenstaande klachten als mogelijk gevolg.

Manuele therapie, in combinatie met de juiste myofasciale release technieken en evenuteel dry needling (zie eerdere inzet), zijn meestal de oplossing voor dit probleem.

Wil jij weten wat je zelf kan doen aan deze klachten? Volgende keer posten we de huiswerk oefeningen voor je op een rij!