Survival of the fittest ?!

van-lith-healthness-stijgende-zorgkosten

Grote kans dat deze “bekende” woorden van Herbert Spencer (bedacht na het lezen van het door Charles Darwin geschreven boek “origins of species”) zijn blijven hangen uit uw schooltijd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat het hierbij niet om de meest fitte of meest sterke persoon, maar om diegene die zich het best aan kan passen aan zijn omgeving.

survival of the fittestDe laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat het Nederlandse “verzorgingsklimaat” drastische veranderingen ondervindt. De ziektekosten blijven stijgen en dat voelen we ook in onze eigen portemonnee. Niet alleen is in de laatste jaren de maandelijkse ziektekostenpremie fors gestegen, ook het eigen risico is meer dan verdubbeld en het verzekeringspakket wordt steeds verder uitgekleed.

Ik hoor in ons Healthness center dagelijks mensen over klagen! Ik luister naar ze en probeer ze dan te “reframen”. Ik breng ze door een andere kijk op de materie een beetje in de war en hoop dat ze na een nachtje slapen op een andere manier omgaan met deze veranderingen in ons zorgklimaat.

Volgens de evolutietheorie is de enige juiste manier om met deze veranderingen om te gaan: stoppen met klagen en jezelf aanpassen aan deze veranderende omgeving. In plaats van je te fixeren op de toenemende kosten zou je jezelf eens af kunnen vragen; “hoe houd ik mezelf fit en gezond?”

“Beweeg ik eigenlijk wel genoeg? Stop ik de juiste brandstof is mijn lichaam? Eet ik wel de juiste producten? Hoe is de balans tussen inspanning en ontspanning? Stress? Hoe slaap ik eigenlijk?”

Denk preventief, leef fit en gezond!

Gezond leven is namelijk een keuze (gezond zijn is natuurlijk wat anders…). Verlaag je gezondheidsrisico’s. Pak overgewicht aan, stop met roken, beweeg meer en neem tijd voor ontspanning.

De kosten? Die verdien je vanzelf terug doordat je minder zorg nodig hebt. Bovendien zul je je fitter voelen en dat is toch ook wat waard!? Zorg ervoor dat ook jij je aanpast aan de veranderingen in de samenleving… en probeer zo fit en gezond mogelijk te worden!!!

 

Martijn van Raamsdonk