Fermenteren

Fermenteren

De New York Times noemde “het fermenteren van voedsel” de trend van vorig jaar.

Het fermenteren van voedsel is al een oud gebruik van onze voorouders. Ze hanteerde deze techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de positieve eigenschappen van bacteriën, gisten en schimmels  om voedsel lange te bewaren. Dat was in die tijd pure noodzaak door de afwezigheid van koelkasten en diepvrieskisten. We kennen allemaal wel gefermenteerd voedsel; denk maar eens aan zuurkool, yoghurt, augurken, olijven, salami, bier en wijn.

Helaas wordt niet veel gebruik meer gemaakt van deze oude maar hyper gezonde methode die onze voorouders gebruikten.

Bacteriën, schimmels en gisten, welke normaal aanwezig zijn in bijvoorbeeld kool en vele andere soorten groente en fruit zorgen voor de fermentatie van deze producten als ze zich in een zuurstof loze omgeving bevinden. De micro organismen (zoals bacteriën, schimmels en gisten met een duur woord heten) zullen zich massaal vermenigvuldigen in de zuurstof arme omgeving en de (“slechte”) bacteriën verdringen die ziektes verwekken of bederf van het voedsel veroorzaken.

Het voedsel is dus langer houdbaar, maar dat niet alleen! Gefermenteerd voedsel zorgt ook voor een gezonde darmflora en dat is weer erg goed voor de werking van ons immuunsysteem.

Zelf fermenteren

Het makkelijkste is om te beginnen met het fermenteren van kool. Dit is voor de beginnende “fermentatie” kok een goede start.

Daarnaast brengt het fermenteren van bijvoorbeeld worst en olijven ook risico’s met zich mee. De beruchte bolide bacterie (komt bijna nooit voor) kan voor een vervelende voedselvergiftiging zorgen als het fermenteren niet op de juiste wijze wordt gedaan.


Hoe werkt het?

Snijd een halve kool in kleine stukjes (denk aan de sliertjes zuurkool die je wel eens eet)
Doe de kool in een grote kom en voeg minimaal 2 eetlepels keltisch zeezout toe.
Meng goed door elkaar en proef of de groente voldoende zout is (eventueel meer zou toevoegen)
Door het zout wordt het vocht onttrokken aan de kool.
Laat het 45 minuten op de aanrecht staan.
Pak een handje kool en knijp erin, als er voldoende vocht uitkomt, dan is de kool goed om in de potten te doen.
Doe de uitgeknepen kool in 2 a 3 steriele/schone potjes en zorg ervoor dat ze onder het groente vocht staan.
Doe de potjes niet helemaal vol, want de kool zet de komende dagen nog uit.
Laat 3 dagen op de aanrecht staan, daarna is de kool in principe klaar.
Plaats vanaf nu na gebruik in de koelkast.


Eet smakelijk! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.