Fortnite verslaafd….?!

Wie kende een jaar geleden woorden als: “Loot”, “Battle pass”, Fatal Fields”, “No Skinner” en “Paradise Palms”?
Allemaal woorden uit de razend populaire game “Fortnite Battle Royale”. Zo’n beetje alle kinderen die ik ken spelen het en raken langzaam aan verslaafd aan dit gratis te verkrijgen spel. Na de lancering in 2017 heeft het spel (hoewel de aanschaf gratis is) inmiddels meer dan 1 miljard dollar opgebracht. Vorige maand brak het spel alle records omdat er tegelijk 8,3 miljoen mensen tegelijk dit spel aan het spelen waren! Hoezo populair?!De kans dat uw kind ook “verliefd” achter zijn spelcomputer, tablet of telefoon Fornite zit te spelen is dus erg groot. En zal in veel huishoudens tot frustratie leiden.
Frustratie van alle ouders dat de kids niets anders meer willen doen… en frustratie van de kids dat ze “maar een uurtje per dag mogen spelen”…

Het spel is een jacht. Op tegenstanders, maar ook op buit, die overal verstopt ligt. Om de spanning hoog te houden, wordt het speelterrein gedurende elke game steeds kleiner door een dodelijke storm die telkens een groter deel van het eiland omspant. Aardig is ook dat spelers eigen stellages kunnen bouwen om dekking te zoeken en om de omgeving te kunnen overzien. Er zit gekkigheid in, zoals de dansjes die spelers kunnen doen. Hoewel Fortnite een schietspel is, is het een vriendelijke variant, zonder bloed of andere gruwelijke taferelen. Kinderen kunnen samen spelen met een groepje vrienden en via de “headset” met elkaar communiceren.
U zult verwachten dat ik als fysiotherapeut, de specialist in beweging, fel tegen de ontwikkeling ben dat kinderen steeds meer achter de spelcomputer te vinden zijn. Deels is dat ook zo, maar ik ben me er ook van bewust dat Fortnite ook veel voordelen heeft.

Het is een spel en om daar beter in te worden, zul je je zelf moeten trainen. Niet alleen moeten je vingers in een razendsnel tempo de juiste knopjes kunnen vinden, ook moet je rekening houden met het aspect tijd; je wil tenslotte niet door de storm verslonden worden. Je begint het spel zonder attributen, wapens of munitie. Die zul je eerst moeten zoeken en vervolgens de juiste keuze maken in welke situatie welk wapen het beste van pas komt. Je leert samenwerken met je “battle” vrienden en omgaan met winst en verlies. Best wel wat vaardigheden die ook in het dagelijks leven van pas kunnen komen.

Natuurlijk kom je wel wat motorische ontwikkeling tekort als je niets anders meer doet dan gamen. Ik denk niet dat we de opmars van het “Fortnite” succes kunnen stoppen. Beter is het om uw kinderen te motiveren meer te gaan bewegen. Bomen klimmen, jachtseizoen, voetballen, hockeyen, etc. Zo ontwikkelt uw kind al die Fortnite vaardigheden en ook andere motorische vaardigheden die belangrijk zijn.

Lukt het niet? Breng ze dan gewoon 2x per week naar HIT4 KIDS. Een leuke afwisselende beweegles waar we alle motorische vaardigheden trainen die de meeste van onze kids dagelijks te kort komen. Klimmen, springen, boksen, rennen, huppelen, kruipen, etc. etc. etc.