Wereld Diabetesdag!

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag!

Sinds 1992 is 14 november Wereld Diabetes Dag. Deze dag staat in het teken van diabetes. Er wordt deze dag aandacht besteed aan de nog altijd toenemende groei van deze chronische aandoening en de steeds groter wordende sociaal-maatschappelijke en economische gevolgen van diabetes.
Diabetes is een ongeneeslijke ziekte die bij onvoldoende behandeling kan lijden tot zeer ernstige complicaties of dodelijk kan zijn. Helaas komt diabetes op steeds jongere leeftijd voor. Volgens de International Diabetes Federation (IDF) leven er momenteel wereldwijd tenminste 366 miljoen mensen met diabetes.  Diabetes is een sluipmoordenaar die onze volle aandacht verdient. Mensen met diabetes verdienen de best mogelijke behandeling, nu en in de toekomst.

In Nederland hebben meer dan één miljoen mensen diabetes. Slechts 80% van hen weet dit. Dit betekent dat zo’n 200.000 mensen rondlopen met diabetes zonder dit te weten. En diabetes groeit, harder dan wij tot nu toe dachten.

De bekendste vormen van diabetes zijn type 1 en type 2.

Diabetes type 1:

We weten niet veel over de oorzaken van diabetes type 1. Wel weten we dat de groep mensen met diabetes type 1 toeneemt.
Mogelijke oorzaken van diabetes type 1 zijn:

  • virussen
  • voeding
  • erfelijkheid (in geringe mate)

We weten nog niet goed hoe je diabetes type 1 kunt je voorkomen.

Diabetes type 2:

Het aantal mensen met diabetes type 2 groeit heel snel. Je leefstijl kan er de oorzaak van zijn.
De kans op diabetes type 2 wordt groter door:

  • erfelijke aanleg
  • (ernstig) overgewicht
  • te weinig bewegen
  • roken
  • voeding

Een gezonde leefstijl kan helpen om diabetes type 2 te voorkomen en daar willen wij graag bij helpen.

Een gezonde leefstijl bestaat uit verschillende pijlers. Denk aan de juiste voeding, goed bioritme, voldoende beweging en een mooie balans tussen inspanning en ontspanning.

Onze voedingsdeskundigen, personal trainers, fysiotherapeuten en coaches hebben al deze onderdelen in een programma gestopt, met als doel mensen met (beginnende) diabetes type 2 te begeleiden naar de beste versie van zichzelf. Voor veel diabetes patiënten betekent dit dat ze de medicijnen af kunnen bouwen of zelfs kunnen stoppen.

Meer weten? Stuur een mail naar martijn@vanlithhealthness.nl of bel direct met 073-6410009