TROTS!

Mijn werk als kinderfysiotherapeut/manueel therapeut is fantastisch en ik heb altijd geroepen: “Ik heb het mooiste vak wat er bestaat”! Maar een aantal jaren geleden vroegen Martijn en ik ons het volgende af: Hoe komt het dat als we twee vergelijkbare patiënten nemen van bijvoorbeeld 30 jaar met nekklachten op dezelfde plek, beiden man die allebei voetballen, twee kinderen hebben en een kantoorbaan van 40 uur, dat de ene dan na vier behandelingen helemaal beter is en de andere na zes weken nog steeds last heeft?

Na een korte zoektocht was het antwoord op deze vraag eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Er zijn namelijk verschrikkelijk veel factoren die bepalen of een persoon makkelijk of moeilijk kan herstellen: stress, drukte, omgeving, beweging, maar vooral ook voeding is hierbij van essentieel belang. Onze moderne levensstijl is daarmee een recept voor een scala van veelvoorkomende chronische aandoeningen.

En zo kwamen we kwamen we voor het eerst in aanraking met orthomoleculaire geneeskunde. Uit diverse modern wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van voeding, beweging en suppletie wordt steeds meer bekend over de invloed hiervan op onze gezondheid en chronische klachten. Door bepaalde aanpassingen in de voeding halen patiënten met langdurige klachten verbluffende resultaten.

Geïnspireerd door al deze kennis en resultaten, ben ik vorig jaar zelf begonnen met de opleiding orthomoleculair therapeut bij Natura Foundation. Een opleiding die hoog staat aangeschreven en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Enorm trots ben ik dan ook dat ik vorige maand mijn diploma orthomoleculair therapeut heb gehaald. Vanaf nu kan ik mensen niet alleen maar helpen op het gebied van spieren/gewrichten/oefeningen, maar kan ik nog een belangrijke stap verder gaan. Ik kan nu ook kijken of mensen bepaalde voedingstoffen tekort komen in de opbouw van de cellen. Vitamines? Eiwitten? Vetten? Alle drie erg belangrijk voor een goede opbouw van onze cellen en daardoor voor een goed werkend lichaam. Zeker voor kinderen essentieel voor groei en gedrag. Mijn werk is er dus nog mooier op geworden. Nu kan ik niet alleen het “probleem” behandelen, maar ook de oorzaak  van het probleem aanpakken. Natuurlijk vergt dit wel een goede samenwerking en vaak vooral ook veel doorzettingsvermogen van de patiënt. Maar als het lukt, dan wordt ik daar echt ontzettend blij van!